سورتینگ خیار
در بین اقلام کشاورزی و صادراتی، خیار جزء یکی از محصولات مهم و سودآور برای ایران محسوب میشود. بهعلاوه، ازآنجاییکه مشتریان این محصول در سراسر دنیا نسبت به کیفیت محصولات صادراتی رفتار بسیار حساس و موشکافانهای دارند، استخراج پارامترها و معیارهای مهم دستهبندی این محصول، برای ارسال به خارج از کشور، یکی از امور حائز اهمیت و نیازمند دقت و پژوهش فراوان است. شرکت پویافناوران کوثر با بهرهمندی از نیروهای متخصص و تکنولوژیهای دقیق بهخوبی مهمترین معیارهای سورتینگ خیار را استخراج کرده و آنها را در فرآیند دستهبندی محصولات بهکار برده است.
ایران با تولید سالانه بیش از دو میلیون تُن خیار پس از چین و ترکیه در رتبهی سوم تولیدکنندگان این محصول در جهان قرار دارد. جالبتوجه است که کشورهای مذکور از تکنولوژیهایی مشابه تکنولوژیهای سورچین، برای دستهبندی محصولات خود بهره میگیرند.
به گزارش اقتصادنیوز، از سال 87 میزان صادرات خیار در ایران، روبهرشد بوده و طی دو سال ۸۷ تا ۸۸ از 192 میلیون دلار به 254 میلیون دلار رسیده است. همچنین به گزارش ایسنا، بالاترین رقم صادراتی و مهمترین محصول صادراتی ایران به مقصد روسیه، خیار و خیارترشی با مبلغ 30 میلیون دلار در سال 93 و 38 میلیون دلار در سال 96 است.
در یک مقایسهی ساده، حجم میوه و ترهبار ضایعشده در کشور ما 350 کیلوگرم در یکتُن است که نشاندهندهی حجم عظیم اسراف و اتلاف منابع ملی به شمار میآید. درحالیکه میزان ضایعات میوه و ترهبار برای کشورهاي پیشرفته، که سالها است در حال اجرای طرحهای سورتینگ محصولات کشاورزی هستند، به زیر 10 کیلوگرم در یکتُن رسیده است. بنابراین استفاده از دستگاهها و تکنولوژیهای مناسب دستهبندی، راهحلی برای این حجم عظیم از ضایعات است.
معیارهای دسته بندی
مهمترین پارامترهایی که برای دستهبندی محصول خیار با استفاده از سورتر سورچین در نظر گرفته میشوند شامل موارد زیر هستند:
منظور از طول میزان بلندی یا کشیدگی خیار است.
در تصویر زیر خیارهایی با طول متفاوت مشاهده میکنید که طول آنها توسط پردازشگر دستگاه سورتر این شرکت بر حسب میلیمتر استخراج شدهاند.
منظور از قطر میزان ضخامت یا عرض خیار است. این پارامتر نیز بر حسب میلیمتر توسط ماشین سورتر سنجیده می شود. در تصویر زیر خیارهایی با قطر یا عرض متفاوت، قابل مشاهده هستند.
منظور از انحرافمعیار قطر، میزان تغییرات قطر خیار از بالا تا پایین است. این پارامتر نشاندهندهی این است که از سر تا ته خیار، قطر آن چه میزان تغییر کرده است.
منظور از خمش، میزان خمیدگی یا انحنای خیار است. در تصویر زیر مشاهده میکنید که میزان خمش یا خمیدگی خیارهای مختلف بر اساس یک معیار از پیشتعریف شده، مشخص شده است.
این پارامتر شامل شکستگی، زائده و وجود خرابیهایی مانند لک، زدگی، کپک و... بر روی سطح خیار است؛ میدانیم که وجود یک خیار خراب در بستهبندی، موجب خرابی تعداد زیادی از خیارها، پیش از رسیدن به مقصد میگردد. ازاینرو، ماشین سورتینگ سورچین بهخوبی این نواقص را تشخیص داده و خیارهای ناقص را از سالم جدا میسازد.
انواع مختلف خیار، مانند خیار چنبر، خیار خاردار و خیار گلخانهای قابل جداسازی توسط این ماشین سورتر است.
معمولاً خیارها دارای رنگهای متفاوتی از طیف رنگ سبز هستند. قابلیت دستهبندی بر اساس رنگ نیز در سورتر پردازش تصویری شرکت پویافناوران کوثر وجود دارد.
ماشین سورتینگ، دارای قابلیت جداسازی محصولات بر اساس وزن و میزان سنگینی خیارها بر حسب کیلوگرم است. تشخیص این معیار بهصورت ماژولار قابل پیادهسازی بر روی دستگاه است
تکنولوژی مورد استفاده در دسته بندی خیار
با توجه به پارامترهای استخراجشده برای سورتینگ، از میان تکنولوژیهای مورداستفاده توسط سورچین، بهمنظور دسته بندی خیارها از سورتر یوتا که دارای قابلیتهای بسیار زیادی در این زمینه است، استفاده شده است. قابل ذکر است که این سورتر یکی از قویترین تکنولوژیهای موجود در امر دستهبندی میوههای کشیده بوده و دارای ظرفیت بسیار بالایی است. ظرفیت یک لاین سورتر یوتا برای خیاری با وزن متوسط 120 گرم، معادل2.6 تُن بر ساعت است. این دستگاه دارای قابلیت دستهبندی محصولات بر اساس هر یک از پارامترهای مذکور، یا چندین پارامتر بهطور همزمان، است. بهعنوانمثال میتوانیم جعبههایی با خیارهای هموزن، هماندازه یا جعبههایی با 30 درصد خیار سایز 1 و 70 درصد خیار سایز 2، داشته باشیم.همچنین قابل ذکر است که با استفاده از بارکد دوبعدی تعبیهشده بر روی جعبههای خروجی سورتشده و چیدهشده، امکان رهگیری محصول تا تولیدکنندهی اولیه وجود دارد.