خرما

ایران ٢٣‌درصد ازخرمای جهان را تولید می‌کند و دارای رتبه‌ی اول تولید خرما در جهان است. تولیدات ایرانی طرفداران زیادی در کشورهای اروپایی دارد. سالانه هفت‌میلیون تُن خرما در دنیا تولید می‌شود که سهم ایران از این میان، یک‌میلیون و ٦٦‌هزار تُن است. خوزستان به‌عنوان قطب‌ اصلی تولید خرما در ایران، بار ٢٠٠‌هزار تُن از این یک ‌میلیون و٦٦‌هزار تُن را بر دوش می‌کشد. علاوه‌براین باتوجه به موقعیت جغرافیایی قاره‌ی سبز، شرایط آب‌وهوایی اغلب کشورهای اروپایی مناسب تولید خرما نیست. بنابراین صادرات خرما به اروپا می‌تواند یکی از اولویت‌های تولیدکنندگان کشور باشد.

مقدمه-سورتر-خرما 

نمودار زیر ارزش صادرات خرمای ایران را طی سال‌های 84 تا 96 برحسب میلیون دلار نشان می‌دهد.

میزان-صادرات-خرما 

مهاجران عرب و آفریقایی ساکن کشورهای اروپایی، بازار خوبی برای صادر‌کنندگان خرما محسوب می‌شوند. زیرا باوجود آن‌که میزان صادرات خرما به اروپا، تنها 10 درصدِ مجموع واردات جهان را شامل می‌شود، اما ارزش آن معادل30 درصد مجموع درآمد حاصل از صادرات خرماست. این ارقام نشان‌دهنده‌ی این واقعیت هستند که قیمت خرمای وارداتی در اروپا بسیار بالاتر از قیمت متوسط جهانی است. با توجه به‌این امر نمی‌توان سهم مهم صادرات خرما به کشورهای خارجی را نادیده گرفت.

 

انواع خرما

تنوع خرما در جهان بسیار زیاد بوده و بین ۳۰۰۰ تا ۴۰۰۰ رقم را مطرح کرده‌اند. در ایران حدود ۴۰۰ رقم از انواع خرما تولید می‌شود. از جمله‌ی آن‌ها استعمران، مضافتی، زاهدی، کبکاب، ربی و برحی و... است.

نوع خرما

تصویر

 استعمرانخرما-استعمران
 مضافتیخرما-مضافتی
 زاهدیخرما-زاهدی
 کبکابخرما-کبکاب
 ربیخرما-ربی
 برحیخرما-برحی


ضایعات خرما

به گزارش ایسنا، بر‌اساس آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران در هشت ماهه‌ي ابتدای سال ۱۳۹۷، 112،960 تُن انواع خرما از ایران صادر شده است که این میزان صادرات به مبلغ ۳۶۱،179،708 هزار تومان، معادل ۱۱۷،149،583 دلار ارزآوری برای کشور به‌دنبال داشته است.

طبق آمار سالانه، بیش از 30 درصد، یعنی حدود 300 هزار تُن، از تولیدات خرما به‌عنوان ضایعات دور ریخته می‌شود. درحالی‌که می‌توان از ضایعات خرما برای مصارفی مانند:

  • تولید خوراک دام
  • تولید شیره
  • تولید لواشک
  • کلوچه پزی
  • تولید فراورده های با ارزش افزوده
  • مصارف صنعتی

بهره گرفت.

ضایعات-خرما

جداسازی خرمای سالم و صادراتی از ضایعات خرما، تا حد زیادی از هدر‌رفتن این تولیدات ارزشمند جلوگیری می‌کند. به‌این‌منظور تیم پویافناوران کوثر با بهره‌گیری از تکنولوژی‌های مرزِ دانشِ روز از جمله پردازش‌تصویر، هوش مصنوعی و لیزر به سورت و دسته‌بندی محصولات خرما پرداخته‌اند.

 

پارامترهای مهم در سورتینگ خرما

اصلی‌ترین ویژگی‌هایی که ماشین سورتر سورچین در دسته‌بندی یا سورت خرما درنظر می‌گیرد، به شرح زیر است:

  • سایز
  • این پارامتر نشان دهنده‌ی میزان درشتی، ابعاد و کشیدگی خرما است. انواع خرما دارای اندازه‌های متفاوتی هستند.

    سایز-خرما

  • رنگ
  • رنگ خرما دارای طیفی گسترده از رنگ قهوه‌ای شامل رنگ زرد تا قهوه‌ای بسیارتیره یا مشکی می‌شود. برخی از انواع خرما دارای طیف رنگ قرمز هستند.

    رنگ-خرما 

  • کیفیت پوسته‌ی خارجی
  • این پارامتر مربوط به نواقص ظاهری خرما مانند پوسته‌ی شل، لکه‌های پوستی و کله‌گی خرما است که سورتر سورچین قادر به تشخیص همه‌گی آن‌ها است.

    پوسته-خرما 

  • دارای هسته یا بدون هسته بودن
  • ماشین سمپی، به کمک لیزر و آشکارسازهای خاص، قادر به جداسازی خرماهای دارای هسته از خرماهای بدون هسته است. این ویژگی نیازمند افزودن ماژولی جداگانه یا استفاده از ماشینی جداگانه برای تشخیص این ویژگی می باشد.

  • رطوبت یا میزان خشکی خرما
  • تکنولوژی سورتر سورچین قادر به دسته‌بندی خرماها با توجه به میزان رطوبت یا خشکی آن‌ها است. خرماهای خیلی خشک یا خیلی مرطوب از سایر خرماهای دارای خشکی مناسب که آماده‌ی بسته‌بندی هستند، جدا می‌شوند.

     

    تکنولوژی مورد استفاده در دسته بندی خرما

    ماشین سمپی، به دلیل کارکرد با کانوایر و ریزشی بودن، مناسب‌ترین ماشین برای سورتینگ محصولات خرما است. همچنین به دلیل نرخ بالای عملکرد سنسورها و تصویربرداری دوربین‌ها در این ماشین، در طی زمان عبور خرماها از سورتر (در حد چند میلی‌ثانیه) از تمام زوایای هر دانه‌ی خرما چندین تصویر و دیتا گرفته می‌شود. با پردازش این تصاویر هر یک از دانه‌ها بر اساس ویژگی‌های مختلف تصویری (اندازه، شکل، لک، شکستگی، هسته‌دار و بی‌هسته و ...) در دسته‌بندی‌های مختلف که شما در نرم‌افزار کاربری تنظیم کرده‌اید تقسیم‌بندی می‌شوند.

    تکنولوژی-دسته-بندی-خرما