کشمش

کشمش، انگور خشک است که قدمت تولید آن در ایران و مصر، به 2000 سال قبل از میلاد مسیح می‌رسد. طبق گزارش world atlas، در سال 2017، ایران رتبه‌ی سوم صادرات کشمش در جهان را به خود اختصاص داده است.

رتبهنام کشورمیزان صادرات برحسب تن
1ترکیه353
2ایالات‌متحده آمریکا333
3ایران123

در این گزارش آمده است که ایران حدود 27 درصد از نیاز جهانی به کشمش را رفع می‌کند. بررسی آمار گمرک در سال ۹۷ نشان می‌دهد که در این مدت بیش از ۱۴۲ هزار و ۲۷۲ تن انواع کشمش و انگور به کشور‌های مختلف جهان صادرشده است. بیشتر حجم صادرات، مربوط به کشمش بوده به‌طوری‌که در مدت مذکور، حدود ۱22 هزار تن صادرات کشمش و مابقی انگور تازه، ثبت‌شده است. لازم به ذکر است که با صادرات انگور و کشمش در سال ۹۷ بالغ‌بر ۱۷۳ میلیون و ۴۴۹ هزار و ۵۵۴ دلار درآمد ارزی نصیب کشور شده است. این مقدار 0.4 درصد از کل صادرات غیرنفتی را شامل می‌شود که رقم قابل‌توجهی برای یک محصول کشاورزی است.

 

انواع کشمش

مطابق استاندارد ملی ایران، کشمش به 3 گروه آفتابی، تیزابی و انگوری تقسیم می‌شود.

  • کشمش آفتابی
  • به میوه‌ی رسیده‌ی انواع مختلف انگور بی‌دانه اطلاق می‌شود که با تابش مستقیم آفتاب خشک‌شده و به رنگ قهوه‌ای درمی‌آید.

  • کشمش انگوری
  • این نوع کشمش، رنگ زرد کهربایی تا رنگ قهوه‌ای روشن داشته و همراه دود گوگرد خشک می‌شود.

  • کشمش تیزابی
  • در این نوع تولید کشمش، از محلول‌های قلیایی مجاز استفاده می‌شود که محصول نهایی دارای رنگ زرد روشن تا قهوه‌ای خرمایی است.

    - در بازار، دسته‌بندی دیگری وجود دارد که کشمش‌ها را به دو نوع دانه‌دار و بی‌دانه، تقسیم می‌کند. - علاوه بر این‌ها، مَویز نیز در دسته‌ی کشمش‌ها قرار می‌گیرد. مویز، همان کشمشی است که از انگورهای سیاه مجلسی قرمز یا انگور شاهانی تهیه می‌شود. - از انواع کشمش در دسته‌های بالا، می‌توان به کشمش آفتاب خشک، کشمش سایه­خشک، کشمش انگوری، کشمش تیفی و کشمش کاشمری سبز اشاره کرد.

     

    پارامترهای مهم در سورتینگ کشمش

    ماشین‌های سورتر این شرکت، با استفاده از فناوری تابش طیف نوری و پردازش تصویر، دسته‌بندی کشمش را بر اساس ویژگی‌های ظاهری آن، انجام می‌دهند. از مهم‌ترین این مشخصه‌ها، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد؛

  • طول، عرض و گرد بودن کشمش
  • برای یکدست شدن محصول، نیاز است تا کشمش‌هایی با طول یکسان (طول میانگین و مدنظر تولیدکننده) و عرض مشخص، دسته‌بندی شوند. همچنین، بعضی وقت‌ها، تولیدکننده، کشمش‌های گرد را از کشمش‌های کشیده‌تر جدا می‌کند. تشخیص و جداسازی طول و عرض هریک از کشمش‌ها و درنتیجه میزان گرد بودن کشمش، از امکاناتی است که سورتر مخصوص کشمش، در اختیار تولیدکننده، قرار می‌دهد.

  • رنگ کشمش
  • کشمش‌ها بسته به شیوه‌ی خشک شدن، رنگ متفاوتی دارند. گاه، رنگ و شفافیت کشمش‌ها، کیفیت خشک شدن آن‌ها را به نمایش می‌گذارد که در ارزش کشمش، تأثیر بسزایی دارد. سورت بر اساس رنگ کشمش، از ویژگی‌های مهم دستگاه سورتر کشمش سورچین است.

     

    تکنولوژی مورداستفاده در دسته‌بندی کشمش

    سورتر لاندا یک سورتر ریزشی است که جهت دسته‌بندی دانه‌ها (غلات، حبوبات، آجیل) از آن استفاده می‌شود. در این ماشین سورتینگ محصولات به دودسته‌ی مقبول و غیرمقبول تقسیم می‌شوند. کارکرد این سورتر بدین گونه است:

    دانه‌ها از طریق ویبراتور یا کانوایری سطحی بر روی سطح شیب‌دار ریخته می‌شوند و از حالت تپه‌ای درمی‌آیند. در قسمت انتهایی سطح شیب‌دار، دانه‌ها به‌صورت کاملاً آزاد در هوا ادامه مسیر می‌دهند و با عبور از مقابل باکس تشخیص بر اساس پارامترهای مختلف که از قبل در سامانه تعریف‌شده‌اند، شناسایی می‌شوند. درنهایت اقلام به دودسته‌ی مطلوب و نامطلوب تقسیم می‌شوند.

    پس از طی شدن این چند سانتی‌متر دانه‌ها از مقابل یک خط که متشکل از چند ده نازل هوای فشرده است عبور می‌کنند.اگر دانه‌ای در دسته‌ی نامطلوب قرارگرفته باشد، نازل‌های مقابل آن ذره فعال‌شده و با جت‌باد دانه‌ی مذبور را از مسیر سایر دانه‌ها منحرف می‌کنند. بدین‌صورت تمامی دانه‌های مطلوب به‌صورت مستقیم ادامه مسیر داده، وارد ظرف یا خروجی دانه‌های مقبول می‌شوند. دانه‌های خارج‌شده از مسیر که در دسته‌ی نامطلوب قرارگرفته‌اند وارد خروجی مربوطه می‌شوند.

    این دستگاه می‌تواند با بهره‌گیری از پرتو UV دانه‌های عبوری را میکروب‌زدایی کند.